Vanaf september verzorgen wij onze opleidingen en cursussen op onze nieuwe locatie aan de Bosschendijk 219 in Oudenbosch!

VERSPANER BBL-2

01 WAAR KOM JE TE WERKEN ALS VERSPANER?

Als verspaner kun je werk vinden bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek. Dit kunnen grote of kleine bedrijven zijn die aan de hand van verspaningstechnieken producten maken uit staal, gietijzer of kunststof, enz. Denk aan een mechanische of onderhoudswerkplaats binnen metaal- en elektrotechnische bedrijven of aan bedrijven binnen de vliegtuig-, auto- of computerindustrie.

02 WAT ZIJN JE WERKZAAMHEDEN?

Verspanen is het vormgeven van materialen door het verwijderen of omvormen totdat de gewenste vorm bereikt is. Als conventioneel verspaner bewerk je handmatig materialen door middel van een draai- of freesbank. Als CNC verpaner pas je verschillende verspanende bewerkingen toe met (computergestuurde) machines. Je werkt met bestaande programma’s of programma’s op basis van sjablonen of menu’s.

De werktekening vormt de basis van je werk. Hiermee ga je aan de slag totdat je het product hebt dat de opdrachtgever voor ogen had. Je verspaant producten zoals assen van auto’s of van scheepsmachines, flenzen (afsluitingen), delen van machines, motoren, etc. Tijdens en na afloop van de opdracht controleer je je eigen werk. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk, maar je werkt vaak voor een leidinggevende.

03 WAT WORDT ER VAN JE VERWACHT?

Voor dit werk moet je technisch en ruimtelijk inzicht hebben, nauwkeurig kunnen werken en handig zijn. Je staat veel achter een bepaalde machine, waarbij je goed moet letten op het verloop van de bewerking.

04 INHOUD OPLEIDING

De opleiding bestaat uit een aantal deelkwalificaties:

  • Extra-Functioneel Niveau 1, 2A en 2B
  • Maatschappelijk-Cultureel Niveau 2
  • Basisvaardigheden Metaal
  • Basis CNC Verspanen
  • Machinaal Verspanen
  • Frezen
  • Draaien

Theorie wordt verzorgd in samenwerking met Curio.

05 OPLEIDINGSNIVEAU

Dit is een opleiding op BBL-2 niveau, basisberoepsopleiding. Bij de opleiding BBL volg je één dag per week de theorielessen bij Vaklopleiding Metaal en 4 dagen praktijk.

De opleiding is afwisselend 4 weken bedrijf / 2 weken opleidingslocatie Vakopleiding Metaal. De theorielessen worden verzorgd op de locatie van Vakopleiding Metaal.

06 TOELATINGSEISEN

  • Een VMBO diploma
  • Een andere gelijkwaardige opleiding

07 DUUR VAN DE OPLEIDING

De duur van de opleiding is 2 jaar. De opleiding start op 1 september.

08 DOORSTUDEREN

Na deze opleiding kun je doorstromen naar elke opleiding op niveau 3, zoals:

  • CNC verspaner